Wikipedia o normach żywienia
Normy żywienia ? przyjęta na podstawie badań ilość energii i składników odżywczych wystarczająca zaspokojeniu znanych potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w populacji. Spożycie zgodne z określonymi w normach ma zapobiec chorobom z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży. Należy pamiętać, że normy opracowywane są dla grup ludności, a nie dla poszczególnych osób i przeznaczone są dla ludzi zdrowych. Osoby chore powinny stosować się do zaleceń żywieniowych wyznaczonych przez lekarza specjalistę.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Normy_żywienia
Czy odżywki są bezpieczne?
Suplementy stosowane zgodnie z zaleceniami na opakowaniu czy też zgodnie z zaleceniami dietetyka są w 100% bezpieczne. Najważniejsze to nie przekraczać zalecanych dawek, wtedy nic złego się nie stanie. Należy pamiętać, że są to substancje mające wspomagać zdrową dietę, a nie ją zastąpić.
Nie można polegać tylko i wyłącznie na suplementacji, ponieważ nie da to odpowiednich rezultatów, a czerpiąc z doświadczenia innych można śmiało stwierdzić, że dobry balans pomiędzy dietą, a suplementami i odżywkami jest bardzo ważny dla optymalnych rezultatów.
Z wiki: Historia podnoszenia ciężarów
Podnoszenie ciężarów obecne było już w programie pierwszych nowożytnych Igrzysk Olimpijskich w Atenach w 1896. Od tego czasu podnoszenie ciężarów rozgrywane było podczas wszystkich igrzysk z wyjątkiem igrzysk w Paryżu (1900), Londynie (1908) i Sztokholmie (1912). Pierwszym nowożytnym mistrzem olimpijskim w podnoszeniu ciężarów w podrzucie jednorącz był Brytyjczyk Launceston Elliot, który uzyskał wynik 71 kg, drugie miejsce zajął Duńczyk Viggo Jensen (57,2 kg) a trzecie Grek Aleksandros Nikolopulos. W podrzucie oburącz triumfował Viggo Jensen (111,5 kg), drugi był Launceston Elliot a trzeci Niemiec Carl Schuhmann.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Podnoszenie_ciężarów